εθελοντική αιμοδοσία

σε 10 λεπτά μπορούν να σωθούν έως και 3 ζωές
blood - connecting lifes

f.a.q.

Πως μπορώ να γίνω μέλος;
Μέλος της Φ.Ο.Ε.Α. μπορεί να γίνει οποιοσδήποτε φοιτητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων καθώς και του Τ.Ε.Ι. Ηπείρου με έδρα τα Ιωάννινα. Το μόνο που χρειάζεται είναι: ενδιαφέρον για την εξάπλωση του θεσμού της εθελοντικής αιμοδοσίας, εθελοντική συνείδηση και όρεξη για δουλειά! Αν το σκέφτεσαι, δεν έχεις παρά να περάσεις από τα γραφεία μας. Τα παιδιά της Φ.Ο.Ε.Α. θα είναι εκεί και θα χαρούν να σε κατατοπίσουν!

Είναι απαραίτητο να αιμοδοτώ για να είμαι μέλος της Φ.Ο.Ε.Α.;
Φυσικά και όχι! Η Φ.Ο.Ε.Α. είναι όπως λέει και το όνομά της μία Φοιτητική Ομάδα Εθελοντικής Αιμοδοσίας και όχι εθελοντών αιμοδοτών. Αυτό σημαίνει ότι οποιοσδήποτε έχει όρεξη για δουλειά και εθελοντική συνείδηση είναι ευπρόσδεκτος στην ομάδα, είτε μπορεί να αιμοδοτήσει είτε όχι.

Ποιος διαχειρίζεται το αίμα που συγκεντρώνεται στις αιμοληψίες;
Η Φ.Ο.Ε.Α. δε διατηρεί τράπεζα αίματος και μάλιστα είναι κάθετα αντίθετη στις πελατειακές σχέσεις που δημιουργούνται μ' αυτόν τον τρόπο. Συνεπώς, υπεύθυνα για τη διαχείρηση του αίματος είναι αποκλειστικά τα νοσοκομεία της πόλης των Ιωαννίνων με τα οποία συνεργάζεται η ομάδα. Η Φ.Ο.Ε.Α. ενημερώνει, προσφέρει το χώρο και διοργανώνει τις αιμοληψίες αλλά με κανένα τρόπο δεν εμπλέκεται στη διαχείριση του αίματος.

Τι είναι η κάρτα εθελοντή αιμοδότη;
Κάθε εθελοντής αιμοδότης με την πρώτη του αιμοληψία, αποκτά από το νοσοκομείο όπου αιμοδότησε μία κάρτα που αναγράφει: τα στοιχεία του, την ομάδα αίματός του και τον αριθμό των φιαλών που έχει δώσει. Σε κάθε μετέπειτα αιμοληψία η νέα φιάλη προστίθεται στην κάρτα. Η χρησιμότητά της έγκειται στο ότι ο αιμοδότης μπορεί με την επίδειξή της, να χρησιμοποιήσει τον αντίστοιχο αριθμό φιαλών με αυτές που έχει δώσει για προσωπική του χρήση ή για συγγενικό του πρόσωπο. Επιπλέον, ο κάτοχος της κάρτας δικαιούται δωρεάν αιματολογικές εξετάσεις.