εθελοντική αιμοδοσία

σε 10 λεπτά μπορούν να σωθούν έως και 3 ζωές
blood - connecting lifes

δωρεά μυελού των οστών

Τι είναι ο μυελός των οστών;
Ο μυελός των οστών είναι ένας ρευστός ιστός, που μοιάζει με το αίμα και βρίσκεται μέσα στα οστά μας. Ρόλος του είναι η παραγωγή των κυττάρων του αίματος. Ο μυελός των οστών δεν πρέπει να συγχέεται με το νωτιαίο μυελό, ο οποίος βρίσκεται στο νωτιαίο σωλήνα της σπονδυλικής στήλης και αποτελεί ιστό του νευρικού συστήματος.

Ποιός χρειάζεται μεταμόσχευση μυελού των οστών;
Η μεταμόσχευση μυελού των οστών μπορεί να σώσει τη ζωή ασθενών που πάσχουν από ασθένειες όπως η λευχαιμία και η απλαστική αναιμία, κατά τις οποίες ο μυελός είτε αδυνατεί να παράγει τα κύτταρα του αίματος, είτε παράγει άρρωστα κύτταρα. Αν δεν υπήρχε η δυνατότητα μεταμόσχευσης μυελού των οστών (όπως παλαιότερα), πολλοί από αυτούς τους ασθενείς, ανάμεσα τους και πολλά μικρά παιδιά, θα πέθαιναν μέσα σε λίγους μήνες. Στην Ελλάδα, περίπου 100 συνάνθρωποί μας χρειάζονται κάθε χρόνο μεταμόσχευση από μη συγγενή δότη.

Ποιός μπορεί να γίνει εθελοντής δότης μυελού των οστών;
Κάθε ενήλικας που μπορεί να γίνει αιμοδότης.

Πώς μπορώ να γίνω εθελοντής δότης μυελού των οστών;
Καταρχήν δίνεις ένα μικρό δείγμα αίματος ούτως ώστε να αναγνωριστεί η "ιστική σου ταυτότητα". Στη συνέχεια ο ιστικός σου τύπος καταγράφεται σε δεξαμενή εθελοντών και καταχωρείται σε Η/Υ.

Τι γίνεται αν βρεθεί ότι είμαι συμβατός δότης για κάποιο ασθενή;
Σε περίπτωση που βρεθείς συμβατός με κάποιο ασθενή (πιθανότητες απο 1/100 έως 1/1.000.000), τότε θα ακολουθήσει μία σειρά εργαστηριακών εξετάσεων για να επιβεβαιωθεί το αποτέλεσμα και να διαπιστωθεί η καλή κατάσταση της υγείας σου. Αν διαπιστωθεί οποιοδήποτε πρόβλημα ή αν αλλάξεις γνώμη για οποιοδήποτε λόγο τότε η διαδικασία δε συνεχίζεται.

Πως γίνεται η λήψη του μυελού των οστών;
Τα απαραίτητα αρχέγονα αιμοποιητικά κύτταρα, που θα ωριμάσουν προς τις τρεις μορφές των κυττάρων του αίματος, συλλέγονται από το περιφερικό αίμα, μετά τη χορήγηση αυξητικών παραγόντων στο δότη. Η διαδικασία είναι ίδια με αυτή της αιμοληψίας και δεν απαιτεί εισαγωγή και νοσηλεία του δότη στο νοσοκομείο. Σε σπάνιες περιπτώσεις απαιτείται η λήψη του μυελού μέσω παρακέντησης των οστών της λεκάνης, η οποία γίνεται υπό αναισθησία και εκτελείται από ειδικούς αιματολόγους. Ο δότης μπαίνει στο νοσοκομείο την προηγούμενη μέρα της μεταμόσχευσης και επιστρέφει στο σπίτι του την αμέσως επόμενη. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη διαδικασία μπορείς να απευθυνθείς στο site του Ε.Ο.Μ.

Πιστεύεις ότι θα μπορούσες να βοηθήσεις να σωθεί η ζωή ενός συνανθρώπου σου;
Μπορείς να ενημερωθείς για τη Δωρεά του Μυελού των Οστών, λαμβάνοντας μέρος στο σχετικό ενημερωτικό πρόγραμμα της Φ.Ο.Ε.Α.